yasarplastik21@hotmail.com
+90 412 252 00 89

Neden Halojen Free Boru?

Neden Halojen Free Boru?

Neden Halojen Free Boru?Tarihçe
Üretmekte olduğumuz boruların genel özelliklerini aşağıda inceleyebilirsiniz:
  • İlgili Ortak Standard: TS EN 61386-1
  • Kangal Boru Standardı: TS EN 61386-22
  • Sıkıştırma Dayanımı: 125, 320, 750 veya 1250 Newton
  • Minimum Çalışma Sıcaklığı: -15°C
  • Maksimum Çalışma Sıcaklığı: +60°C
2007 yılında T.C. Şehir ve Çevrecilik Bakanlığı (eski T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı) tarafından yürürlüğe giren ‘Yapı İşleri, İnşaat, Makine ve Elektrik Tesisatı Genel Teknik Şartnamelerine Dair Tebliğ’in ( Tebliğ No: YFK-2007/1) Elektrik Tesisatı Genel Şartnamesinde yazılı aşağıdaki ibare elektrik tesisatlarında Halojen İçermeyen ve Alev Yaymayan ürünlerin kullanımını zorunlu kılmıştır.
Madde 2.16 İnsanların yoğun bulunduğu, paniğin yaşanabileceği tüm yapılar ve yüksek katlı binalar, hastaneler, tiyatrolar, okullar, sinemalar gibi toplu eğitici ve eğlendirici mekânlar, alışveriş merkezleri, bilgi işlem merkezleri, tüneller, maden ocakları, fabrikalar ve bunun gibi yapı ve yerlerde, alev almazyangına dayanıklı ve gerekli dielektrik özelliğini sağlayan halojensiz kablo kanalları, boruları ve bağlantı elemanları kullanılacaktır.
Binaların Yangından Korunmasına Dair Yönetmeliği’nin aşağıda belirtilen 29. maddesinin 2. bendine göre ise kolay alevlenen malzemelerin inşaatta kullanılmasına müsaade edilmez.
Madde 29(1) Yapı malzemeleri; bina ve diğer inşaat işleri de dâhil olmak üzere, bütün yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılmak amacı ile üretilen bütün malzemeleri ifade eder.
(2) Yangına karşı güvenlik bakımından, kolay alevlenen yapı malzemelerinin inşaatta kullanılmasına müsaade edilmez. Kolay alevlenen yapı malzemeleri, ancak, bir kompozit içinde normal alevlenen malzemeye dönüştürülerek kullanılabilir.
Çoğu kullanıcı yapılarda bu tip ürünlerin kullanılmasını sadece maliyeti arttıran bir unsur olarak görmektedir fakat bu özellikte hammadde ile üretilmeyen ürünlerde aşağıdaki sorunlara neden olmaktadır.
  • Boru halojen içeriyorsa yangın esnasında çıkan dumanlar aside dönüşüp ölümle sonuçlanabilen yaralanmalara ve maddi kayıplara neden olmaktadır.
  • Alev yayan borular, yangın başladıktan sonra alevlerin yayılmasına katkıda bulunur.
  • Halojen içeren yanmaz katkılarla üretilmiş borular, yangın esnasında görüş mesafesini azaltan ve insanları baygınlaştıran yoğun bir duman çıkardığı için, yangından kaçanlar çıkış işaretlerini görmekte zorlandıkları ve/veya sınırlı hareket edebildikleri için yangından kaçamaz ve söndürme ve kurtarma ekiplerinin müdahalesi zorlaşır.
Dumanlar Alevlerden Daha Tehlikelidir
Günlük hayatımızda sürekli olarak yangınlarda oluşan maddi zararlar, yaralanmalar ve ölümler ile ilgili haberler duymaktayız. Yaralanma ve ölümlerin nedeni olarak alevler ve ısı düşünülsede ana neden dumanların toksit içeriğinin kişiler tarafından teneffüs edilmesidir. Yangınlarda dumanların tehlikeli hale gelmesi özellikle PVC gibi plastiklerin yanarken içindeki toksit içerin ayrılması ile başlar. Halojen ailesinden olan klor adlı PVC içeriği, yangın esnasında nem ve su ile birleşerek sağlığa ve malzemeye zararlı hidroklorik asit (kezzap) haline gelir. Gaz halindeki bu asit hava yolu ile kişilere ulaşarak onarılamaz hasarlara neden olurlar. Bu zararların engellenmesi için özellikle otel, hastane, okul, havalimanı gibi insan sayısı fazla olan yerlerde halojen içermeyen malzemelerden üretilmiş ürünler kullanılmalıdır.
 
HIZLI İLETİŞİM

Sorun Ve Şikayetlerinizi Bize Hızlı Bir Şekilde Bildirin